woensdag 6 augustus 2014

31. Het boek "S" uitlenen

Nadat ik mijn eigen exemplaar van Doug Dorsts S (vertaald door Robbert-Jan Henkes) had opengesneden vroeg ik me natuurlijk af hoe het stond met het KB-exemplaar. Wat gebeurt er met een quasi-bibliotheekboek dat opnieuw - of nu echt - een bibliotheekboek wordt?


Doug Dorst, S (2014) [KB-exemplaar]
Er wordt niet meer gestempeld in de KB - behalve bijzondere boeken (oude drukken, bibliofiele uitgaven), die een blindstempel krijgen - maar er is - helaas - wel meteen een sticker met het aanvraagnummer op geplakt. In het geval van S is het 14030542 geworden.

Het aanvraagnummer is ook op rug van de papieren cassette geplakt, en aan de binnenzijde van de cassette -het zegel is ook hier verbroken (anders kon het boek niet voor de catalogus beschreven worden) - is een zebracode geplakt.


Cassette van Doug Dorst, S (2014) [KB-exemplaar]

Doug Dorst, S (2014) [KB-exemplaar]
Ook aan de binnenzijde van het boek is een sticker aangebracht met een zebracode, die het boek voor de uitlening geschikt maakt. Het stempel dat bij het ontwerp van het boek hoort - uitleenexemplaar - is hier iets te letterlijk genomen. Het boek wordt niet echt uitgeleend, maar is 'ter inzage' in de KB, zoals elke nieuwe Nederlandse uitgave. 

Alleen, in dit geval zal men daarvoor naar een speciale leeszaal moeten komen. Vanwege alle losse bijlagen in het boek, zal het verplaatst worden naar het magazijn Bijzondere Collecties en dan is het voortaan ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties.

Was het boek meteen als bibliofiel aangemerkt, dan waren er helemaal geen stickers bijgekomen. Die waren dan geplakt op een los in het boek te leggen strook zuurvrij papier.

Cassette van Doug Dorst, S (2014) [KB-exemplaar]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten