maandag 1 september 2014

36. Henri Matisse in de KB

Afgelopen woensdag kwam Suzanne Héman, conservator van het Stedelijk Museum (geassisteerd door Ceciel Stoutjesdijk, conservator in opleiding) bij ons op bezoek om boeken met illustraties van Henri Matisse te bekijken. De Collectie Koopman bevat een aantal bijzondere boeken, waaronder het allereerste boek waarin vijf tekeningen van Matisse zijn afgedrukt (bij gedichten van Pierre Reverdy), Les jockeys camouflés (1918).

In maart 2015 opent het Stedelijk Museum een tentoonstelling over de knipsels van Matisse en andere werken op papier en de boekillustraties worden daarvan een onderdeeel. De uitgaven Repli (1947) en Apollinaire (1953) lijken daarvoor het meest geschikt, omdat die 'knipsels' bevatten.


Henri Matisse, omslag voor Repli (1947)
Matisse werkte aan Repli in 1944 en 1945. Hij maakte twee linosneden voor grote initialen die gedrukt zijn in kleur, vier decoratieve linosneden in zwart-wit en twaalf portretten in litho. Het omslag is een geelgroene gouache waarop witte knipsels zijn gerangschikt die samen de titel van het boek vormen: Repli. Dit omslag werd in het atelier van Nervet in Parijs in gouache vermenigvuligd. 

Het aardige van dit boek is dat alle drie technieken die Matisse voor boekillustraties hanteerde hierin verenigd zijn. Het uitgevouwen omslag laat behalve de titel op het vooromslag ook een bladvorm achterop zien. Dat is een directe link met het knipsel in het Stedelijk Museum, 'La perruche et la sirène'.

Ik ben benieuwd om te zien hoe de boeken met de knipsels en schilderijen straks een verband aan gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten