vrijdag 5 september 2014

37. Het laatste exemplaar van Naenia?

Van P.C. Boutens eigen uitgave Naenia uit 1903 zijn waarschijnlijk veertien exemplaren gedrukt (volgens het kopijboek van de drukkerij Joh. Enschedé en Zoon), terwijl de auteur zelf gewag maakte van dertien exemplaren (een latere brief van Boutens, uit 1910) en het colofon spreekt van twaalf exemplaren.

P.C. Boutens, Naenia (1903): colofon

Jan Toorop en de oplage van Naenia

Voor een tentoonstelling en een uitgave over Naenia vond Marco Goud in openbare collecties in Nederland vijf exemplaren terug, in de KB, in Meermanno, bij de de Universiteit van Amsterdam, in de museumcollectie van Joh. Enschedé en Zonen en bij de Zeeuwse Bibliotheek. Ook kon hij zes exemplaren in privéverzamelingen lokaliseren. Zie de uitgave Een ondraaglijke drukfout (2005).

Daarmee waren er elf exemplaren terecht, sommige zonder getekende initialen van Toorop, de meeste met twee door Toorop getekende initialen en één exemplaar met uitbundige extra versieringen door de schilder; dat laatste exemplaar uit de KB is geheel digitaal beschikbaar


P.C. Boutens, Naenia (1903): randversiering in het KB-exemplaar (fragment)


Het twaalfde exemplaar

Maar er is een twaalfde exemplaar in een openbare collectie, zij het niet in Nederland. Dat exemplaar bevindt zich al sinds 1992 in de Verenigde Staten als onderdeel van de collectie Dick Veeze in de Wolfsonian-FIU Library in Miami Beach. Geen van de exemplaren is genummerd, dit exemplaar evenmin, maar het heeft volgens de catalogusbeschrijving ook de twee door Toorop getekende initialen. Het 'accession number' is XA1993.797. Marco Goud noemde dit exemplaar niet in Een ondraaglijke drukfout, maar kon naar aanleiding van de tentoonstelling wel laten melden dat dit twaalfde exemplaar was opgedoken (Leeslint, april 2006, p. 8).


P.C. Boutens, Naenia (1903): beschrijving in de catalogus van de Wolfsonian Library

Daarmee lijkt in elk geval de officieel gedrukte oplage van Naenia thuisgebracht. Echter, de twee exemplaren zonder ingetekende sierletters zijn waarschijnlijk archiefexemplaren en dat betekent dat er wellicht nog twee met de Toorop initialen 'ergens' rondzwerven. De twaalf 'colofon'-exemplaren mét de twee archiefexemplaren verklaren bovendien de aantekening in het kopijboek, dat niet alleen de officieel gedrukte exemplaren, maar alle gedrukte exemplaren vermeldde en dan zou je inderdaad op veertien komen.


De Dick Veeze collectie 

De collectie van Dick Veeze in Miami Beach, waaraan een aparte pagina is gewijd: The Veeze Collection, bevat vooral veel Nieuwe Kunst-boeken. Zie daarvoor het inkijkje in de collectie: Let's go Dutch. Highlights from the Veeze Collection at the Wolfsonian-FIU Library.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten