vrijdag 21 november 2014

48. Aan de Ronde Tafel in Bern

Vandaag wordt in Bern, aan de Nationale Bibliotheek van Zwitserland, het colloquium 'Unicum, unique artists's books - phenomenon or paradox' gehouden. De titel is ook in het Frans en Duits gesteld uiteraard.


Affiche en programmaboekje van
'Unicum, unique artist's books - phenomenon or paradox' (november 2014)
Morgen, zaterdag, worden twee rondetafelgesprekken georganiseerd over het uitgeven van kunstenaarsboeken in oplage én over de wijze waarop die op internet gepresenteerd kunnen worden. De organisatoren - Philippe Kaenel en Susanne Bieri - hebben mij uitgenodigd om in de tweede Ronde tafel mijn ervaringen met de website over de Collectie Koopman te vertellen. De thema's die ik ze aanreikte waren: copyright, onderhoud, technische innovaties, webarchivering, 'free access', samenwerking met andere websites, publieksparticipatie.

Programmaboekje van 'Unicum, unique artist's books - phenomenon or paradox'
(november 2014)
De reden voor de rondetafelconferentie is het plan om een website aan Zwitserland als cultureel platform voor kunstenaarsboeken te ontwikkelen. Het onderzoeksproject 'Die Künstler und die Bücher (1880-2015). Die Schweiz als kulturelle Plattform' is de uitkomst van een jarenlange voorbereiding. In Lausanne sprak ik al eerder over de mogelijkheden voor het kunstenaarsboek op internet. Nu zal ik waarschijnlijk - de discussie kan alle kanten op gaan - hameren op de noodzaak van te voren te regelen hoe de site in de toekomst zal worden onderhouden, zowel inhoudelijk als technisch. Een website beginnen kan iedereen, maar hem in leven houden is een ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten