dinsdag 17 februari 2015

58. Nieuwe publicatie over boekbanden

Vandaag ontving ik de auteursexemplaren van een artikel in het tijdschrift Handboekbinden (nummer 4 van 2014, maar dus verschenen in februari 2015). Op verzoek van de redactie schreef ik over boekbanden in de Collectie Koopman van de KB.


John Crombie, Ouf! (1998),
gebonden door Anneke Linssen (2007)

Guillaume Apollinaire, A quelle heure un train partira-t-il pour Paris? (1982),
gebonden door Pau Groenendijk / Mooie Boeken (2008)
Ik ga in het artikel na welke opvattingen over boekbanden werden gehuldigd door de verzamelaars van Franse literatuur, Anny Antoine en Louis Koopman, maar ook op de in het testament van Koopman vastgelegde gedachten over het binden van de boeken en de praktijk die de KB er na de dood van Koopman op na gehouden heeft. Tegenwoordig worden de boeken overigens niet meer gebonden, maar (zo nodig) van een doos voorzien.

We hebben in 2003/2005 een boekbindwedstrijd georganiseerd, en tussen 2007 en 2009 zijn aan boekbinders opdrachten gegeven voor het binden van enkele boeken. Zo kregen we inventieve, moderne boekbanden door Anne Bossenbroek, Loek de la Haye, Berdien van Lieshout, Anneke Linssen, Machteld Meeter en Marja Wilgenkamp. Twee daarvan zijn hierbij afgebeeld, maar meer afbeeldingen zijn te vinden bij het artikel in Handboekbinden

Voor meer informatie, zie de website van de Stichting Handboekbinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten