donderdag 2 april 2015

65. Toegevoegde prenten aan de census van Hot Printing

Vandaag zijn vier nieuwe afbeeldingen aan de Census van de prenten in de Hot Printing-reeks van H.N. Werkman toegevoegd. Ze zijn geleverd door Paolo Martina van het Museum in Drachten, dat tegenwoordig Museum Dr8888 - dus met vier achten - heet.

Museum Dr8888 bezit exemplaren van het blad 'Vrouw met medicijnfles' en 'Schipper'. Bovendien zijn er twee exemplaren van de abstracte prent 'Compositie'.

H.N. Werkman, 'Compositie' (uit de reeks Hot Printing)
[Locatie: Museum Dr8888]
Het ene exemplaar heeft kennelijk nogal geleden; het toont kleine beschadigingen in het papier en vlekken die door de coating van dit kunstdrukpapier zijn ontstaan en bij meerdere prenten voorkomen. Ook deze twee toevoegingen tonen overigens weer dat Werkman de prenten op elkaar liet lijken, maar dat er altijd kleine of grotere verschillen optreden. Voor deze 'Compositie' maakte Werkman drie sjablonen, één voor de zwarte figuur, één voor de rode vlakken en één voor de gele structuren. In de ene prent liggen de figuren net iets anders tegen elkaar dan in een ander exemplaar; logisch, want het is allemaal handwerk. Ook de densiteit van de kleuren verschilt, want de inktroller waarmee de kleuren zijn aangebracht kan nooit exact hetzelfde doen.

Kijken we bijvoorbeeld naar de linker benedenhoek dan zien we dat het linker deel van de gele figuur in omvang nogal verschilt, en dat de ovaal links onder in het ene geval vast zit aan de rest van de gele figuur, maar in het andere niet.


H.N. Werkman, 'Compositie' (uit de reeks Hot Printing) [details][Locatie: Museum Dr8888]
Van deze prent zijn tot nu toe acht exemplaren geïnventariseerd. Daarvan is een van de prenten in Drachten nu de enige met zo'n losse gele ovaal in de linker benedenhoek. Wat is hier gebeurd? Was het sjabloon gescheurd of te vlekkerig geworden en heeft Werkman een nieuw sjabloon gesneden? En zo ja, in welke volgorde zijn ze dan gemaakt? Eerst die met de losse ovaal en later die met de aangehechte ovaal? Zo roept elke prent bij Werkman direct vragen op over de manier waarop hij Hot Printing vervaardigde. We zijn er nog lang niet uit.

Volgende week opent in Groningen de grote overzichtstentoonstelling over Werkman. 

Zie onder voor een reactie van Museum Dr888 waar tot en met 21 juni nog de tentoonstelling 3 generaties Werkman te bezichtigen is.

1 opmerking:

  1. Geachte heer Van Capelleveen,
    Mooi dat Museum Dr8888 een bijdrage kan leveren aan de kennis over de Hot Printing serie van H.N. Werkman. Wilde graag nog toevoegen dat nu in Museum Dr8888 t/m 21 Juni ook een grote tentoonstelling te zien is over H.N. Werkman: 3 generaties Werkman. Met zeer veel werken die nooit eerder geexposeerd zijn. Verder aandacht voor kunst van zoon Tap Werkman (Groningen, 1921) en Arne Werkman ( Den Haag, 1960). De laatste is componist. Dus combiner de reis naar Groningen met Drachten!
    Vriendelijke groet Paulo Martina

    BeantwoordenVerwijderen