zondag 3 mei 2015

69. Een boek als juweel in het Rijksmuseum

Je kunt een boek in veel vormen vinden tegenwoordig, behalve digitale boeken en papieren boeken zijn er de laatste twintig jaar veel boekobjecten bij gekomen. Vaak zijn die door kunstenaars gemaakt van papieren boeken die daarvoor dan wel gesloopt werden.


Rembrandt, 'De steniging van Stefanus' (ets)
Het kan ook anders. De winnaars van de Rijksstudio Award 2015 zijn Lyske Gars en Lia Duinker met een boek-object. De prijs is uitgeschreven door het Rijksmuseum en is bedoeld om op basis van de gratis online afbeeldingen van objecten uit het Rijksmuseum een nieuw meesterwerk te maken. De inzendingen zijn beoordeeld door een jury die er mag zijn: Irma Boom, Tony Chambers (van Wallpaper*), Taco Dibbits (van het Rijksmuseum), Mark van Iterson (van Heineken), Thomas Marzano (van Philips), Renny Ramakers (van Droog Design) en Thomas Widdershoven (van de Design Academy Eindhoven). 

Lyske Gars en Lia Duinker namen meerdere kunstwerken van Rembrandt als uitgangspunt - namelijk de handen die hij tekende (zoals op de ets van de steniging van Stefano) - en maakten er een armband mee, maar dan een 'book bracelet', een boekarmband, een leporello als sieraad.


Lyske Gars en Lia Duinker, 'Book Bracelet'
Om het object tot boek te maken, gebruikte de kunstenaars 'een variant op de gekruiste brocheersteek. De pagina’s met goud op snee hebben een afmeting die gebaseerd is op de gulden snede. In de index is van ieder handje de titel en het objectnummer terug te vinden'. Heel bijzonder dat de prijs is gewonnen met een 'boek' en een 'boekband'.

Lyske Gars en Lia Duinker, 'Book Bracelet'
Andere finalisten maakten kunstspeelkaarten, een kraaglamp, zonnebrillen of een stilleven van 'rijks conserven'.

Te zien in het Rijksmuseum tot na de zomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten