donderdag 21 mei 2015

71. Onze Matisses tussen vele anderen

Aan De Oase van Matisse, de tentoonstelling van het Stedelijk Museum, heeft de KB twee boeken in bruikleen gegeven: Repli (1947) en Apollinaire (1953) van Matisse in samenwerking met zijn vriend, de criticus en schrijver André Rouveyre.


Vitrine met KB-boeken, Stedelijk Museum, 21 mei 2015
Vanochtend nam ik met enkele collega's een kijkje op de tentoonstelling en maakte ik een foto van de vitrine, maar kennelijk was ik zo door emoties overmand dat ik mijn camera niet stil kon houden en het beeld biedt een bewogen aanblik. Wie meer van de boeken wil zien kan terecht op de website van de Collectie Koopman van de KB.

We waren te gast bij conservator Suzanne Héman, die ons vóór openingstijd rondleidde door de nog lege zalen. Een waar genot. Na tienen werd het allengs drukker, hoewel de zalen van het museum veel kunnen hebben en de ontspannen Matisse-sfeer steeds aanwezig bleef.


Suzanne Héman toont ons het 'Stilleven met sinaasappels' van Matisse
'Stilleven met sinaasappels' temidden van iets meer leven
De tentoonstelling toont eerst schilderijen, beelden, tapijten en kostuums van Matisse in samenhang met kunstwerken van tijdgenoten en vervolgens wordt toegewerkt naar een concentratie op de latere knipsels. De KB-boeken passen in die overgang. Ze tonen knipsels die in gouache gereproduceerd zijn.


Henri Matisse, kostuum voor Le chant du rossignol (ca. 1920)
Als voorbeeld van een vroeg 'knipsel' doet een kostuum dienst dat Matisse ontwierp voor de opera Le chant du rossignol van Strawinsky, uitgevoerd door de Ballets russes van Sergei Diaghilev. De zwarte geometrische figuren (voorop alleen driehoeken) zijn op het witte gewaad genaaid, zoals Matisse later papieren knipsels op een ondergrond zou bevestigen, nadat hij ze eerst met spelden aan de muur had bevestigd om de compositie te controleren.


Brief van Henri Matisse aan André Rouveyre
In de zaal met de KB-boeken van Matisse en Rouveyre liggen enkele brieven van Matisse aan Rouveyre, waaronder een paar met 'pikante' afbeeldingen van damesbenen, met een tekening en commentaar door de kunstenaar.

Op de bovenverdieping hangen de meeste knipsels. Ik laat ze hier niet zien, u moet gaan kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten