vrijdag 25 maart 2016

97. Een dubbele band voor Cruijff

Vanwege de dood van Johan Cruijff vroeg een collega van mij zijn boek over Voetbal (2012) aan en dat bleek een bijzonder ding te zijn. Cruijff schreef het niet zelf, het verhaal is opgetekend door Jaap de Groot. Maar het gaat er even niet om wat er in staat, maar om hoe het er uit ziet.



Het boek is gebonden, of liever gezegd, het boekblok is ingehangen in een hard kartonnen omslag. Dat gebeurt machinaal en meestal gaat het goed, maar bij Cruijff is er met dit exemplaar (binnengekomen destijds voor het Depot van Nederlandse Publicaties in de KB) iets fout gegaan. Er is een bindfout opgetreden: het boek is namelijk twee keer van een omslag voorzien.




De eerste zit direct om het boekblok en heeft gouden schutbladen, maar het tweede is daaromheen geperst en die heeft geen schutblad gekregen (dat kon gewoon niet). Daar kijk je dus, zowel voor- als achterin, op een eenvoudige stuk grijs karton waarvan de band is gemaakt. Zijn er meer van zulke exemplaren bekend, of is dit exemplaar net zo uniek als Cruijff zelf?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten