maandag 4 juli 2016

109. Yves Bonnefoy (1923-2016)

De Franse dichter en criticus Yves Bonnefoy is op 1 juli overleden. Hij werd 93 jaar. Van hem ligt nu één boek in de tentoonstelling Artists & Others in de Grolier Club in New York. Dat gaat om een boek met collages van Bertand Dorny (1931-2015) in een reeks over 'vergetelheid': Une vertu de l'oubli uit 2008.


De reeks 'L'oubli' (foto: Jos Uljee, KB) 

De tekst in Une vertu de l'oubli is niet gedrukt, maar met de hand gestempeld. Dorny gebruikte daarvoor stempeltjes die als kinderspeelgoed zijn gemaakt. De oplage van de uitgave is maar zeven exemplaren (de Collectie Koopman heeft nummer 2).


Yves Bonnefoy, Une vertu de l'oubli (2008),
collage door Bertrand Dorny (foto: Jos Uljee/KB)
Voor een van de collages in het boek heeft Dorny een handschriftversie van het gedicht gecombineerd met een stuk sierpapier. Wat het boek echter vooral toont is een spel met spiegelingen. Dorny heeft transparante en semi-transparante bladen met dezelfde tekst bestempeld en die in lagen boven elkaar gemonteerd, maar zodanig dat de tekst ten opzichte van een onderliggend blad net iets verschoven lijkt. De tekst lijkt daardoor te bewegen en niet vast te liggen. Ongeveer zoals herinneringen veranderen als je ze navertelt.


Yves Bonnefoy, Une vertu de l'oubli (2008)
(foto: Jos Uljee/KB)
Het boek is in New York te zien tot eind juli. Daarna komt het terug naar de collectie in Den Haag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten