vrijdag 18 november 2016

119. Opening Dag voor de Boekkunst

'Nieuwe Binding' is de titel van een tentoonstelling van moderne noordnederlandse boekkunst die zondag aanstaande - 20 november - om elf uur in de ochtend geopend wordt in het GRID, Grafisch Museum Groningen. Anneke de Vries (margedrukker, kunsthistorica) en ik openen die tentoonstelling met twee korte inleidingen. De tentoonstelling is vervolgens te zien tot 15 januari.

'Memento' door Pien Rotterdam
De tentoonstelling is een eerste manifestatie van een groep kunstenaars, drukkers en boekbinders die zich verenigen in een netwerk om elkaar met raad en daad terzijde te staan. Dit - in eerste instantie digitale - BoekKunstNetwerk Noord-Nederland is een initiatief van Wim Gremmen, Susanna Lemstra en Pien Rotterdam. Er zijn ingenieuze boekbanden te zien, kunstenaarsboeken, private press-uitgaven en kunstobjecten die gerelateerd zijn aan het boek.

De officiële opening is dus om 11 uur. Mijn praatje zal heel in het algemeen ingaan op de huidige positie van de boekkunst in een door sterke polarisatie gekenmerkte boekenwereld. Anneke de Vries zal iets zeggen over het karakter van de geëxposeerde werken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten