donderdag 9 februari 2017

130. Codex in Berkeley (5)

Over de Nova Zembla-uitgave nog even dit: het rondgaan van bijzondere titels op een boekenbeurs zoals Codex neemt soms absurde proporties aan, zoals in het geval van Description true and perfect. Journal van Siân Bowen. Ik hoorde gisteren een prijs noemen van €30.000, maar Susanne Padberg laat weten dat de prijs wel iets gestegen is, maar ook weer niet zo krankzinnig: die is nu €14.000. 

[Noot, 14 februari: inmiddels is dit exemplaar verkocht aan een particuliere verzamelaar in Amerika.]

Toch, legendarische prijzen horen nu eenmaal bij boekenbeurzen, net als roddels, klachten en rampspoed. Zo hoorde ik dat de sympathieke Jamie Murphie van de Salvage Press op zijn eerste avond in San Francisco een bar binnenstapte en een biertje dronk en nog één en dat hij vervolgens om half vijf 's ochtends in het ziekenhuis bijkwam. Iemand heeft een drug (de naam is mij ontschoten) in zijn bier gedaan en waar hij gevonden is weet hij niet, maar hij was beroofd van geld en telefoon. Hij hield er gelukkig verder niets aan over. Een ander slachtoffer was Shirley Sharoff, die voor het eerst naar Codex kwam en op dinsdagvond een misstap maakte. Ze belandde in het ziekenhuis, niet met een gebroken heup, zoals werd gedacht, maar wel ernstig. Ze wordt er omringd door vrienden.Eileen Boxer, Report US (2016)
Misschien wel het boek met de meeste impact op Codex 2017 was Report US van Eileen Boxer, een grafisch ontwerper die veel catalogi voor musea in New York ontwerpt. Dit is een voor haar bepaald ongebruikelijk project, waarvoor zij hulp kreeg van velen, onder andere van papiermaker en kunstenaar Robbin Ami Silverberg. Report US is een verslag van alle dagelijkse nieuwsfeiten waarbij een geweer werd gemeld, meestal vanwege moord of ongelukken.

Het is tegenwoordig in Amerika verboden een database bij te houden van alle dagelijkse schietpartijen - het woord 'report' verwijst niet alleen naar een verslag, maar ook naar het in de verte gehoorde geluid van een pistool. US slaat niet alleen op de USA, maar ook op 'ONS', en dat wil enerzijds zeggen: we hebben recht op een verslag en anderzijds: zolang de wapenwetten niet drastisch zijn veranderd, heeft iedereen bloed aan zijn handen.


Het zijn ongelooflijk incidenten. Eileen Boxer heeft ze verzameld per dag en per week. De dagelijkse rapportages zijn in oplage uitgegeven in een cassette: 31 delen voor de maand januari. Voor die maand zijn ze ook per week verzameld. Die uitgave in vier delen is gebonden uitgevoerd, slechts in een uniek exemplaar beschikbaar.


De band is bloedrood, de pagina's zijn melkwit, de schutbladen zijn door Robbin Ami Silverberg gemaakt en geven blijvend rode vlekken af op de vingers, waarmee de lezer vervolgens rode vingerafdrukken in het boek nalaat. De berichten zijn vaak korte samenvattingen van krantenartikelen:


18-year old Antwan Gordan and 27-year old Herbert Stubbins shot at people in Plant City then fled in a stolen car and were then persued by Tampa police at around 1:30 a.m.

en:

Milwaukee police say a 16-year-old boy was shot on Monday afternoon, January 5th while he was driving a stolen car.

Meer informatie: Eileen Boxer, www.report-us.org.

Codex 2017 is voorbij, maar het schieten gaat door.

Het maken van boeken ook.
Nooit eerder zag ik op Codex zoveel politieke protestuitgaven als dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten