donderdag 2 maart 2017

134. Een vroege Toon Tellegen

Afgelopen dinsdag gaven collectiespecialisten in de KB een presentatie van aanwinsten uit het jaar 2016. Dat gebeurde intern, voor collega's van andere afdelingen, zoals HRM. 

Presentatie van bijzondere moderne drukken
aan KB-collega's, 28 februari 2017
Een van die aanwinsten was een vroege uitgave van de bekende dichter Toon Tellegen (1941). Het jaar van uitgave ervan was 1969 - ver voor de periode dat hij zijn kinderboeken begon te publiceren. Maar 1969 was wel het jaar van zijn eerste literaire prijs, de ANV-Visser Neerlandia-prijs, die hij ontving voor 'Als moeder ergens ziek van wordt', een toneelstuk dat kennelijk nooit uitgegeven is. De database van de Theatercollectie vermeldt evenmin opvoeringen.
Presentatie van aanwinsten aan KB-collega's,
28 februari 2017
Tellegen schreef voor het boekje een korte prozatekst in het Engels, A Miracle.  De tekst is voorin gedrukt in boekdruk, op pagina's die zijn voorbedrukt met een afbeelding in rood op een gele ondergrond.


Toon Tellegen en Geert Voskamp, A Miracle (1969)
Die afbeeldingen zijn zeefdrukken van Geert Voskamp (1934), een kunstenaar die aan de Rietveld Academie studeerde en lesgaf aan de AKI in Enschede. Hij was lid van het kunstenaarscollectief de Ark/Enschedese School (opgericht in 1975) dat nieuwe manieren zocht om publiek te laten kennismaken met kunst.Toon Tellegen en Geert Voskamp, A Miracle (1969)
De illustraties op deze tekstpagina's is steeds een afgeleide van een van de zeefdrukken die achter in het boekje zijn opgenomen: dat zijn er 24 in totaal. Het slot van de tekst bijvoorbeeld is gedrukt op een pagina met een afbeelding van een vrouw aan een tafel. De eerstvolgende zeefdruk daarna toont ook de andere elementen van de illustratie in de nog steeds heldere zeefdrukkleuren.

Bijzonder dat zo'n uitgave in de openbare en wetenschappelijke bibliotheken ontbrak (er was wel een exemplaar in de collectie van het Rijksmuseum). Des te meer, omdat er honderd exemplaren van het boekje zijn uitgegeven door Mandelgang Editie in Groningen. Mandelgang was een galerie in de Oude Kijk in 't Jat Straat, nummer 26.

De KB kocht het exemplaar uit de collectie van bibliofiel Karel Nijkerk (1926-2007). Uit een notitie in het boek blijkt dat hij het in 1996 cadeau kreeg van de auteur. Zelfs de enveloppe waarin het was verpakt is bewaard gebleven: 'De heer K. Nijkerk | Alhier'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten