woensdag 5 april 2017

141. Een vroege Youp van 't Hek

Door mijn eerdere blogs over Een vroege Hella Haasse, Een vroege Toon Tellegen en Een vroege Ingmar Heytze kreeg ik van het Haagse antiquariaat Fokas Holthuis voor de KB een andere onbekende vroege editie aangeboden (het exemplaar werd kort daarvoor via Catawiki verkocht): een hele vroege Youp van 't Hek. 

Van 't Hek oudste boek in bibliotheekcollecties is 13 liedjes van Youp van 't Hek uit 1979, toen de cabaretier een jaar of 25 was. Maar vijf jaar daarvoor, hij was net 20, verscheen al een klein uitgaafje met teksten in verschillende genres: Herfstbladerboekje door Youp.Voor- en achterzijde van
Herfstbladerboekje van Youp
(1974)
Het hele boekje is gedrukt in paars, door Drukkerij Van der Hert uit Bussum en het is geïllustreerd door Fred Breitenstein (Frederik A.J. Breitenstein), die in 1970 en 1971 twee romans van C.S. Forester van illustraties voorzag, en die later nog andere jeugdboeken zou illustrereen (zoals De eerste vijand was de gruwelijke zee... en twee andere zeeverhalen uit de Tweede Wereldoorlog van Nicholas Monsarrat, 1979). 

Youp van 't Heks herfstboekje heeft een klein formaat van 61x100 mm. Het is kennelijk nooit in de handel geweest, maar als promotie door Van 't Hek verspreid, en dan ook niet in een openbare collectie voor handen, dat wil zeggen, inmiddels is er dus een exemplaar in de KB.

Pagina's uit Herfstbladerboekje door Youp (1974)
De teksten zijn divers: poëzie, uitspraken ('Ajax is beter dan Feyenoord'), anekdotes en woordenlijstjes ('woorden die je lekker doen voelen'). Het boekje verscheen in de herfst van 1974 bij Bouffon artistique in Amsterdam. Bouffon artistique was gerelateerd aan cabaret Nar, een samenwerking met onder anderen zijn huidige vrouw Debby, en hield zich naar eigen zeggen bezig met 'het verspreiden  van creativiteit van jonge mensen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten