zaterdag 24 februari 2018

195. Nog één week open: De kunst van lezen

Volgende week zondag 4 maart is de laatste kans om de tentoonstelling De kunst van lezen in Museum Meermanno te bekijken. 

Metamorfoze (KB) bezoekt De kunst van lezen (februari 2018)
[Foto: Miluska Dorgelo]
Van de week gaf ik weer enkele rondleidingen door de tentoonstelling, onder andere voor een groep medewerkers van Metamorfoze, het Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed. Miluska Dorgelo maakte een foto van haar collega's en de rondleider bij het werk van Michael Mandiburg, Print Wikipedia.

Robert Bolick schreef een impressie van de tentoonstelling op zijn boekenblog Books on Books: 'The Art of Reading in a Post-Text Future'.

donderdag 15 februari 2018

194. Simon Morris over De kunst van lezen

Vanmiddag sprak kunstenaar/professor Simon Morris over de tentoonstelling 'Reading as Art' (zie de catalogus), een tentoonstelling die hij eerder in Engeland organiseerde. Hij was in Museum Meermanno omdat zijn eigen werk daarin een plaats heeft in de vierde zaal (over 'Onthouden') in de tentoonstelling 'De kunst van lezen'.


Simon Morris licht zijn werk toe in 'De kunst van lezen' (2018) [foto: Karen  Polder]
Na zijn inleiding - die buitengewoon interessant en bovendien humoristisch was - lichtte hij in de tentoonstelling zijn eigen werk toe. Over zijn werk had hij tijdens te inleiding helemaal niet gesproken. Dat was te bescheiden. 

Tot 4 maart kunt u de tentoonstelling nog bezoeken. Ik zal met plezier nog rondleidingen geven.

zaterdag 10 februari 2018

193. Rebecca en Jim Sutherland bezoeken De kunst van lezen

Rebecca en Jim Sutherland waren vanmiddag op bezoek in Museum Meermanno om zelf de tentoonstelling 'De kunst van lezen' te bekijken. Ze vonden die overigens prachtig.

Rebecca en Jim Sutherland bij hun boek Hide & Eek
Zij werken samen in Londen als ontwerper en kunstenaar en maakten bijvoorbeeld postzegels over Agatha Christie romans, waarbij bekende scenes worden getoond, maar voor de oplossing van de moorden in de boeken met speciale inkt op het eerste oog onzichtbare elementen zijn toegevoegd. Die worden zichtbaar onder invloed van warmte.

Het boek in de tentoonstelling heet Hide & Eek. Het idee is afkomstig uit negentiende-eeuwse Engelse kinderboekjes, waarbij transparant papier wordt gebruikt om twee verschillende beelden tegelijk zichtbaar te maken. In Hide & Eek gebruikten ze meerdere lagen papier. De gewone beelden kunnen met een zaklamp worden beschenen - het beste kun je er diep mee onder de dekens kruipen! - en dan worden allerlei enge dingen zichtbaar: spoken, insecten, dreigende dierenkaken en zo voort. Zie wat Rebecca er zelf over schreef op haar website.

Rebecca en Jim Sutherland bij hun boek Hide & Eek