woensdag 20 februari 2019

235. Den Koperen Enck: Drentse bibliofielen anno 1936

In 1936 verscheen een boekje met handgeschreven gedichten, litho's tekeningen en een linosnede onder de titel Den koperen Enck. Het koper uit de titel verwijst naar het feit dat dit een soort herdenking betrof aangericht door een gezelschap dat in 1923, twaalf-en-een-half jaar eerder dus, een eerste uitgave had gepubliceerd. Dat gezelschap was de Bibliofielen-Liga in Eelde; men kwam op zondagavonden samen in het huis van Henk en Frederiek Prakke. Het huis heette Den Enck.

De eerste uitgave kon nog bogen op de medewerking van H.N. Werkman en is daardoor bekender gebleven: Het open veld (1923). Dat was verschenen in een oplage van 25 exemplaren.

Den koperen Enck (1936): omslag
De tweede uitgave volgde op een reünie van het gezelschap in 1935, nadat Prakke was verhuisd naar Assen om daar uitgeverij Van Gorcum te gaan leiden. De boekbinderij van de firma Van Gorcum verzorgde de band voor deze uitgave waarop een linosnede door Wobbe Alkema is geplakt.

Behalve de litho's zijn alleen de linosneden gedrukt; de rest is in handschrift, ook de titelpagina waarop H.J.C. van Santen geprobeerd heeft het lettertype Egmont na te tekenen. 



Den koperen Enck (1936): titelpagina
Het KB-exemplaar is nummer 4 van de vijftien, gemaakt voor Henk (H.J.C.) van Santen zelf. Prakke schreef een inleiding en van de andere medewerkers vallen nu vooral nog de namen van Dirk Verèl en Hendrik de Vries op. Verèl schreef een gedicht en maakte een lino. De Vries schreef in zijn karakteristieke stevige en naar links overhellende handschrift vier 'coplas'. 


Hendrik de Vries, in Den koperen Enck (1936)
De bundeling was een getuige van de zondagavonden waarop gedichten werden voorgelezen en besproken, waar muziek werd gemaakt en in vreemde kostuums gedanst.


Muziek en litho in Den koperen Enck (1936)
Henk Prakke schreef over beide uitgaven in Educatie in drukinkt (1958) en ook anderen haalden later herinneringen op aan deze bijzondere bibliofielenkring in Drente.

Het KB-exemplaar is beschikbaar voor inzage in de leeszaal voor bijzondere collecties.


Den Koperen Enck. Tweede map handdrukken en handschriften in kring van kameraden verzameld. door H.J. Prakke. Assen. (Aanvraagnummer: KW 1900 A 044). Nummer 4, voor H.J.C. van Santen.

Nummer 1, bestemd voor Wobbe Alkema, bevindt zich in het Groninger Museum (schenking familie Alkema, 2006). 

In 2018 werd bij Burgersdijk & Niermans nummer 5 van de oplage, bestemd voor Johan Theunisz verkocht (veiling van 13-14 november 2018).

Nummer 11 is aanwezig in de universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een ander exemplaar is bewaard in het Drents Archief en maakt deel uit van het Archief Prakke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten