zaterdag 29 februari 2020

264. Robbin Ami Silverberg Tentoonstelling New York

Op 13 februari was ik even in New York voor de kunstenaars-presentatie van de tentoonstelling met boeken en installaties van Robbin Ami Silverberg. Daarbij werd namelijk een oeuvrecatalogus gepresenteerd waarvoor ik een van de drie inleidingen schreef. Ik heb geprobeerd het verband tussen haar boeken en installaties te doorgronden.


Affiche voor de tentoonstelling van Robbin Ami Silverberg (New York, 2020)
Het is dit jaar een jubileum voor de kunstenaar - van wie ook werk is opgenomen in de collectie van de KB (onder andere in de Collectie Koopman) en in Het Huis voor het Boek. Dertig jaar geleden begon zij haar atelier, papierstudio en uitgeverij Dobbin Books in een oude paardenstal in Greenpoint, Brooklyn. In die dertig jaar maakte zij vijfentwintig boeken met andere kunstenaars, zestig eigen edities, vijfenvijftig unica en twintig boek-installaties. Behalve in Den Haag is werk van haar op honderddertig locaties te vinden.

Boek-installatie op de trappen van het Pratt  Institute Libraries
De tentoonstelling is groot, het boek prachtig: een oblong catalogus met 164 pagina's, talloze kleurenfoto's, ontworpen door Teodóra Hübner.





Thirty Years Thirty Books. Read Me. Like A Book.
30 Years of Dobbin Books. Robbin Ami Silverberg
(2020)
De foto's zijn gemaakt door de ontwerpster en tonen veel pagina's, maar ook details die papier en bewerking ervan door de kunstenaar heel dicht bij brengen. De oplagen van de boeken zijn (vanwege de intense arbeid die ervoor nodig is) vaak heel klein, soms maar vijf tot tien exemplaren.

Overzicht van de tentoonstellingsruimte

De tentoonstelling als geheel is een installatie, die behalve vitrines met boeken en objecten op drie verdiepingen van het bibliotheekgebouw ook een "posting wall" bevat, een reeks uitspraken over boeken, eigenlijk een manifest, uitgespreid over de traptreden in het monumentale trapportaal én een aantal speciaal op maat gemaakte kleine vitrines die zijn ingebouwd tussen de boeken in de open opstelling van de bibliotheek naast het trapportaal. Die "stacks" zijn heel bijzonder, ingericht door Tiffany's, met metalen relingen en glas - de boekenkasten vormen op zeven verdiepingen boven elkaar één geheel, gescheiden door matglazen vloeren, met open gleuven waardoor je naar boven en beneden kunt kijken.



Vitrine in de "stacks" van de bibliotheek
Thema's zijn: de werking van herinneringen, het in kaart brengen van het leven, de ruimte tussen de regels, lezen als veranderingsproces, vrouwenrechten en de taal van de misogynie. Ze komen uitgebreid aan bod in de tentoonstelling en dat levert verrassende beelden op, want ook borstels en spoelen worden tot boek gemaakt.



Misogyne woorden op spoelen
Voor verschillende projecten - onder andere de installatie "Home Sweet Home" - zocht Silverberg spreekwoorden en gezegdes uit diverse talen bij elkaar: allemaal, linksom of rechtsom, denigrerende opmerkingen over vrouwen. Ze heeft die zinnen en woorden tot lange stroken papier aaneen geregen en om oude weefspoelen gewikkeld. 



Spoelen met misogyne teksten
Dat levert prachtige objecten op die bij nader onderzoek nare boodschappen verkondigen. Ze zijn vanwege de glazen wanden van de vitrines moeilijk te fotograferen. Mooie foto's zijn te vinden in het boek en op de website van Robbin Ami Silverberg.

Voor wie in New York is: probeer een bezoek te brengen. Dat kan tot 9 april. Loop dan langzaam de trappen op en zie dat de teksten daarop je in omgekeerde volgorde tegemoet komen met statements.






Pratt Institute, traptreden met uitspraken door Robbin Ami Silverberg
De uitspraken zijn gedrukt op een ondergrond met fragmenten van de metro- en buslijnen van New York, daar waar vele voetstappen van de kunstenares liggen. Lopen, denken, verkennen, lezen en leven liggen dicht bij elkaar en gaan in elkaar over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten