vrijdag 20 september 2024

376. Koelkastententoonstelling

In april 1992 werden in Arnhem 44 koelkasten tentoongesteld. Niet in een showroom, niet voor de verkoop, maar in een galerie gerund door Stichting Oceaan. Tweedehands koelkasten werden in de ruimte opgesteld nadat kunstenaars ze van eigen inhoud hadden voorzien. De pers reageerde verdeeld. De Volkskrant vond het maar niks:

De expositie herinnert aan andere projecten, het kijkdozenproject bijvoorbeeld. Zulke exposities zijn overbodig. Te vaak wordt kunst als illustratie gehanteerd, want het gaat vaker om de manier waarop die kunst getoond wordt dan om de kunst zelf.

Over de objecten zelf werd weinig gezegd, behalve dit:

Iemand heeft een radio in zijn koelkastje gezet, een ander heeft de koelkast binnenin beschilderd.
(De Volkskrant, 9 april 1992)

NRC Handelsblad had een dag eerder juist geschreven dat het 'een uitzonderlijke koelkastententoonstelling' was:

De koelkasten in Oceaan zijn buiten werking gesteld. Toch zijn sommige wel op het lichtnet aangesloten, bijvoorbeeld om een ventilator in werking te stellen.
(NRC Handelsblad, 8 april 1992)

Koelkastententoonstelling (Arnhem: Oceaan, 1992)
 
Vervolgens werden zeven van de 44 ingrepen van de kunstenaars beschreven. Beide recensies eindigden met een vermelding van de bij de tentoonstelling verschenen catalogus. NRC Handelsblad merkte op dat het omslag van aluminium was.

Koelkastententoonstelling (Arnhem: Oceaan, 1992)
 

Dat klopte en dat materiaal was niet lukraak gekozen; het is een van de materialen die in koelkasten worden verwerkt, zoals ook staal, plastic, koper, pvc en glas.

De catalogus heeft een vierkant formaat, is gebonden in een ringband en bevat 44 ingeplakte foto's van de afzonderlijke koelkasten en één kopietje van een foto.

Koelkastententoonstelling (Arnhem: Oceaan, 1992)
[copyright foto: Christa van Kolfschoten]

Sommige koelkasten zijn gevuld met halfvolle flessen, met eten en drinken (misschien uit de eigen koelkast), weckflessen of kannen met een witte vloeistof. Andere objecten die de bezoeker aantrof als de deur werd opengemaakt waren bijvoorbeeld een boksbal en bokshandschoen, een pijl met schilderij van een gevel, foto's van eters of gezichten, een grote bal met een poppetje daarop (in de krant werd de titel genoemd: 'Alleen op de wereld', in de catalogus zijn geen titels vermeld), een minimalistisch poppenhuis, tegeltableaus, blokken hout, preparaten, materiaal uit een houtbewerkingsstudio en er was een koelkast ingericht als rariteitenkabinet.

De oplage van de catalogus was 150 exemplaren. Pas recent is een exemplaar aan de KB-collectie toegevoegd (er is ook een exemplaar in het RKD).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten