zaterdag 24 september 2016

115. Boekpresentatie Harry van Kuyk (4)

De grote  zware vormen die de boekuitgaven van Harry van Kuyk soms aannamen, waren deels het gevolg van het formaat van de reliëfprenten. Het was natuurlijk de sport een zo groot mogelijk drukvlak te maken. Daarvoor bedacht Van Kuyk dan wel zware constructies met linnen dozen en houten opbergcassettes. Uiteindelijk waren daar zelfs een meubelmaker en een steenhouwer voor nodig. 

Harry van Kuyk, Bodoni initiales (1993)
De kist voor Bodoni initiales uit 1993 werd gemaakt bij Groenhart Meubelmakers in Beek (Gemeente Ubbergen), ook in de buurt, net als de steenhouwer die de sokkel voor de cassette leverde: Leeuwe in Nijmegen.

Sommige boeken werden meubelstukken.

Als je die aankocht, kon je maar beter bedenken dat je de komende veertig jaar de vloerbedekking niet meer kon veranderen; ze waren zo zwaar dat verplaatsing bijna onmogelijk is. De KB heeft een van de acht exemplaren en toen laatst het magazijn Bijzondere Collecties opnieuw werd ingericht, moest het 'ding' verplaatst worden. Dat had flink wat voeten in de aarde. Het is een topzwaar geheel en afbreken van de voet of de bovenzijde is niet ondenkbaar. 

Van Kuyk streefde soms met opzet naar imposante uitgaven. Het blijkt uit de interviews, waarin hij zijn werk zelf 'monumentaal' noemt. Elke interviewer kreeg bij Bodoni initiales te horen hoeveel de hardstenen sokkel woog. U mag raden.

Harry van Kuyk, prent 'K' in Bodoni initiales (1993)
Dit had natuurlijk ook te maken met de reclame voor de boeken. Van Kuyk was een goede verkoper.

Van Kuyks boeken liggen buiten de orde van het private press-boek, het kunstenaarsboek en grafiekmappen, hij volgde als drukker en kunstenaar met zijn reliëfprenten in boekvorm een hoogst individuele, niet reguliere route. Daarbij zien we aan de ene kant die passie en kunde, verwant aan de Nulkunst, en een precisie waarmee de prenten worden uitgevoerd, en aan de andere kant die extravagantie in de vormgeving van het boek.

Het is een oeuvre dat het waard is om in een boek te worden vastgelegd.

Harry van Kuyk (1929-2008). Wit op zwart. En zwart. Reliëfdrukken en kunstenaarsboeken is verkrijgbaar via Van Kuyk Uitgevers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten