Ossip Zadkine, 'Figure au bouquet de pinceaux' (gouache) |
Ossip Zadkine, ontwerp voor een monument voor Alfred Jarry (1938) |
Ossip Zadkine, De dichteres (1954) |
Niet te zien in de tentoonstelling zijn de boekillustraties van Zadkine. In de Collectie Koopman van de KB bevinden zich enkele Franstalige boeken met etsen van Zadkine. Zes etsen begeleiden de gedichten van Robert Ganzo: in zijn bundel Lespugue klinkt zoals altijd de sfeer van zijn geboorteland Venezuela door: rondingen en slangen, licht en parelmoer, schaduwen en aarde - de wereld van Ganzo sprankelt altijd. (Zie over deze liefdesgedichten de website van de KB: Lespugue.)
Ossip Zadkine, ets voor Lespugue (1966) |
Robert Ganzo, Lespugue (1966): colofon |
Zadkine illustreerde zeker tien boeken, hoewel de helft ervan maar één bijdrage van hem bevat naast bijdragen van andere kunstenaars. De andere vijf laten litho's of etsen zien en zijn allemaal in de jaren zestig - dus vrij laat in zijn carrière - ontstaan, hoogstwaarschijnlijk geheel op verzoek van de uitgevers. De enige uitzondering is een litho die in 1948 al werd gedrukt in Camille Bryans La chair et les mots. Meestal bleef het bij één illustratie; alleen bij de gedichten van Robert Ganzo (zes etsen) en die van Apollinaire (tien etsen) werd flink uitgepakt.
In de tentoonstelling zijn die etsen niet te zien, maar wel honderd beelden en die lokken nog steeds reacties uit, zoals het beeld 'Boeddha' uit 1919 laat zien.
Ossip Zadkine, 'Boeddha' en bezoeker (januari 2019) |
En de bezoeker is die vogel? Wellicht een "godwit/ grutto? dewietieiedewietieiedewietieiedewietieie etc; prachtig!
BeantwoordenVerwijderen"Boeddha en bezoeker". Zet u er svp nog bij wie wie is?
BeantwoordenVerwijderen