zondag 5 februari 2017

126. Codex in Berkeley (1)

Gistermiddag aangekomen in San Francisco - dat wil zeggen zaterdag 4 februari, circa twaalf uur plaatselijke tijd - in Nederland was het ongeveer negen uur 's avonds, kon ik vrijwel aansluitend naar een eerste bijeenkomst in het kader van de vandaag beginnende boekenbeurs Codex (met een daaraan gekoppeld symposium in de ochtend van maandag en dinsdag). Het is de zesde keer dat dit evenement plaatsvindt en de organisatie, opgezet door drukker Peter Koch en papierrestaurator Susan Filter. Zij worden al jaren bijgestaan door een bestuur van drukkers, verzamelaars en curatoren en de activiteiten groeien in omvang, maar zeker ook in verscheidenheid. 

Codex 2017 poster
Behalve het tweejaarlijkse symposium met een grote beurs voor drukkers, kunstenaars en uitgevers die nieuwe bijzondere boeken maken zijn er inmiddels enkele boeken en pamfletten uitgegeven, er zijn beurzen en tentoonstellingen gehouden in Mexico (hier maar zo'n vier uur rijden vandaan) en Australië. Speciale aandacht deze keer is er voor kunstenaars uit de ring rond de Stille Oceaan en met name uit China, Japan en Korea. Het symposium is in Berkeley, de beurs in een oude fabriekshal aan het water van de baai in Richmond, vlakbij. 

Craneway Pavilion, Richmond
Sinds de derde Codex in 2009 ben ik steeds teruggekomen om boeken te zien en te kopen, maar vooral om met veel mensen te praten en me te oriënteren op wat er momenteel internationaal op het snijpunt van drukkunst, boekkunst, typografie, grafisch ontwerp, wordt gemaakt,. Daarbij ligt de nadruk vaak op Amerika, maar er zijn inmiddels vele andere landen vertegenwoordigd. Begon men in 2007 met 120 deelnemers, nu, hoor ik, zijn er 225. Dat betekent 225 tafels om langs te lopen. Dat is veel werk, maar erg inspirerend.

Peter Koch in zijn studio
De avond voorafgaand aan de opening van de beurs, hielden Peter en Susan in het drukkersatelier van Peter een kennismakingsavond voor de deelnemers uit China, Japan en Korea, met anderen die betrokken zijn bij een mogelijke nieuwe onderneming van Codex, een tentoonstelling van topstukken uit de boeken die de afgelopen jaren te zien waren op de beurzen en die zijn aangekocht door Robert Trujillo voor de collectie van Stanford University. Die tentoonstelling gaat in 2018 naar Mexico, en de organisatoren hopen dat die kan doorreizen naar Europa. Een kostbare onderneming, die alleen door samenwerking tot een goed einde kan worden gebracht. Peter sprak over de mogelijkheden en ging zijn verlanglijstje af.
Drukwerk aan de muur van Peter Kochs studio
Daarna was er nog een diner bij Peter en Susan thuis, met ondere andere de contacten uit Australië (waar deze zomer een symposium en beurs worden georganiseerd) en Mexico, maar ook bijvoorbeeld de ontwerper van de symposium-uitgaven, de sympathieke David Jury.

Zowel in de studio als bij hen thuis lag het boek Artists & Others, waarin een tiental deelnemers van Codex, die met een Franse connectie althans, te vinden zijn. Susan zei me dat Peter al maanden over dat boek praat en dat geen ander boek hem te laatste jaren zo geïnspireerd heeft. Dat is prettig om te horen als de klok in huis ongeveer tien uur 's avonds aangeeft, terwijl het voor je gevoel -vanwege het tijdsverschil - al acht uur in de morgen is. Een lange dag als opmaat naar een interessant evenement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten