Een van de boekjes die ze tegenkwamen is een klein bundeltje met gedichten van H.P. van den Aardweg, Voorwaardelijk afscheid. Het is verschenen bij uitgeversmaatschappij West-Friesland in Hoorn, maar wanneer?
H.P. van den Aardweg, Voorwaardelijk afscheid |
Dat is echter niet waarschijnlijk. Het KB-exemplaar heeft een opdracht in handschrift van de auteur aan de dichter Adriaan Roland Holst: 'In vereering voor de dichter A. Roland Holst' staat er, met daarbij een datering: 'Jan'44'. Januari 1944 dus. Maar is 1944 het jaar van uitgave?
H.P. van den Aardweg, Voorwaardelijk afscheid |
Dat blijkt te gaan om slechts twee van de vijftien gedichten. 'Stil nam de dood bezit' stond in het derde kwartaal-deel van De Gids in 1943 en het lange openingsgedicht 'De dienende' was in 1943 verschenen in De Nieuwe Gids, een tijdschrift dat al voor de oorlog een antisemitische en nationaalsocialistische signatuur had gekregen: Van den Aardwegs bijdrage was dus bepaald niet onbesmet. Als journalist speelde hij dubbelspel en na de oorlog mocht hij enkele jaren niet als journalist werken, al zou hij hebben voorkomen dat sommige collega's (zoals dichter/journalist Jan G. Hoekstra) in Duitse handen vielen (zie hierover bijvoorbeeld Nieuw Noordhollandsch Dagblad, 7 augustus 1946).
De Gids (1943) |
[Met dank aan mijn collega Angélique de Meijer]
Vandaag kocht ik in een amsterdams antiquariaat een exemplaar van voorwaardelijk afscheid met als opdracht "in bewondering voor vasalis" gedateerd '43. - waarvan akte
BeantwoordenVerwijderenmet vriendelijke groet Jürgen Smit
Hiermee is de kwestie - na zes-en-een-half jaar - afgerond. Dank!
BeantwoordenVerwijderen