vrijdag 11 oktober 2024

377. Verborgen editie: Armando/Vinkenoog

Colofons geven niet altijd juiste informatie. Aantallen van exemplaren op bijzonder papier worden vaak te laag gegeven, simpelweg omdat er voor de zekerheid altijd meer exemplaren worden gedrukt, zodat ongelukjes bij de binder gecompenseerd kunnen worden. Maar soms worden er oplagen vermeld die helemaal niet gedrukt zijn, bijvoorbeeld omdat het papier totaal ongeschikt bleek om te drukken. Beide verschijnselen doen zich voor bij bibliofiele uitgaven.

Simon Vinkenoog, Een tekst. Armando, Vignetten (1957)
 

Bij een tentoonstelling van Armando's schilderijen in Kunstzaal 't Venster in Rotterdam verscheen in september 1957 een pamflet met tekst van Simon Vinkenoog en vignetten van Armando. Er werden, volgens het colofon, 150 exemplaren gedrukt door de Poortpers in Amsterdam. De tekst werd gezet uit de halfvette Gill. Vervolgens signeerden auteur en kunstenaar alle exemplaren. Vlak onder het colofon zette Armando zijn handtekening in zwarte inkt en bij het exemplaarnummer onder aan de pagina schreef Vinkenoog zijn naam in blauwe inkt. De KB had exemplaar nummer 144.

Simon Vinkenoog, Een tekst. Armando, Vignetten (1957)
 

Recent kocht ik bij antiquariaat Demian in Antwerpen voor de KB een tweede exemplaar, dat Romeins is genummerd. 'Dit is nr: XXVIX'. Dat lijkt er in eerste instantie te staan, maar er staat eigenlijk: 'XXV/X', met andere woorden: nummer X van XXV romeins genummerde exemplaren.  

 

Simon Vinkenoog, Een tekst. Armando, Vignetten (1957)

Deze exemplaren zijn duidelijk op een ander moment gesigneerd. Het nummer lijkt met een andere pen te zijn geschreven en de handtekeningen van Armando en Vinkenoog, nu beide in blauwe inkt, staan dichter op elkaar tussen colofon en exemplaarnummer in. Wat is hier gebeurd? Zijn deze bij de opening van de tentoonstelling op zaterdag 28 september 1957 genummerd of pas veel later? Misschien gebeurde het bij Vinkenoog thuis. Hij was zelf de uitgever van het pamflet al staat zijn naam er als zodanig niet in, maar wel zijn toenmalige adres: Herengracht 292. Hoe dan ook, deze verborgen oplage is nu ook in de KB vertegenwoordigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten