dinsdag 22 oktober 2024

378. Gebakken lucht of zware kost (2)

Vrijwillig papier eten is niet alleen een gewoonte binnen verre familieleden. Het kan ook een ingeving zijn als een tekst al te letterlijk wordt opgevat, zoals in de satirische kantoorreeks Toren C waarin een keukenassistente kennis maakt met het nieuwe dagmenu. De opname dateert uit 2014. De aflevering heet Proef onze nieuwe menukaart. En dat is wat er gebeurt. De geprinte menukaart wordt naar binnen gewerkt. [Zie het filmpje op Youtube hier.]

Maar het eten van papier kan ook een verslaving worden, zoals bij Kinah, een Amerikaanse die per dag vier rollen wc-papier nuttigt. Zegt ze. Eenlaags, want dat eet het lekkerst weg. Anders wordt het zo’n gepeuter om die laagjes van elkaar te krijgen.

Kinah, Youtube

Vrijwillig, maar eigenlijk intern gedwongen, eet in de film Red Dragon uit 2002 acteur Ralph Fiennes een schilderij op. [Zie enkele opnamen ervan op YouTube]. 

De draak is geschilderd door William Blake en door die op te eten probeert het filmpersonage de draak in hemzelf te verslaan.

William Blake, The Great Red Dragon and the Beast from the Sea
(c. 1805). Pen and ink with watercolour over graphite
(Rosenwald Collection)

Al dat eten van papier en boeken heeft echter een historische bron, het is iets wat we moeten associƫren met geneeskunde en religiositeit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten