woensdag 7 mei 2014

13. Reliëfdrukken in de KB

Kunstenaar en drukker Harry van Kuyk (1929-2008) kreeg vanaf de jaren zeventig - ook internationaal - aandacht voor zijn speciale reliëfdrukken. Om die te kunnen drukken liet hij een zware pers bouwen die het mogelijk maakte om reliëfs van enkele centimeters in een prent te krijgen, zowel positief als negatief, dus in de hoogte én in de diepte, vaak in één prent gecombineerd.


Harry van Kuyk, vier bladen ('k', 'b', 'n' en 'l') uit Bodoni initiales (1993)
[Foto: Jos Uljee/Koninklijke Bibliotheek, 2014]
In Museum Meermanno is zijn uitgave Groot Abecedarium uit 1973 bij verschijnen aangekocht: het is een serie prenten met letters als onderwerp. Van Kuyk was opgeleid als drukker en zijn fascinatie voor typografie kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Hij maakte in 1988 ook een reeks over cijfers. Als onderwerp voor zijn prenten nam hij verder vooral het landschap en het vrouwelijk naakt. Ook maakte hij abstracte prenten, zoals de reeks die op de Chinese Tangrampuzzel was gebaseerd.

In 1993 verscheen opnieuw een reeks letters, de Bodoni initiales, met een uitvoerige uitleg over de keuzes en werkwijze door de kunstenaar. Najaar 2013 kon de KB een van de acht exemplaren aankopen. De uitgaven van Van Kuyk bevinden zich op het snijvlak van kunstenaarsboek, private press-uitgave en grafiekmap. In bibliotheken is zijn werk nauwelijks vertegenwoordigd; in musea des te meer, maar daarbij gaat het vaak om losse prenten, niet om de uitgaven in boekvorm.

Vier van de prenten - met de letters kb.nl (een verwijzing naar de KB-website) - hangen nu in de Expositie Topstukken in de KB, die tot 14 juni te zien is. De letters waren eigenlijk 'at random' gekozen, om een willekeurige doorsnee van Van Kuyks werk te tonen. Het toeval wil dat de letters 'k' en 'b' naar links overhellen en de letters 'n' en 'l' juist naar rechts. Alle vier tonen ze hoe diep het reliëf is dat Van Kuyk op zijn pers wist te bereiken.


Harry van Kuyk, vier bladen ('k', 'b', 'n' en 'l') uit Bodoni initiales (1993) 
[Foto: Jos Uljee/Koninklijke Bibliotheek, 2014]
Een boek over zijn reliëfprenten en privéuitgaven is in voorbereiding; zie ook de website over het werk van Harry van Kuyk.

Vorige week bezocht Marie-Antoinette van Kuyk-Minis, de weduwe van de kunstenaar, de expositie. Ze vond het een eer om zijn werk geëxposeerd te zien naast al die andere bijzondere boeken en handschriften uit de collectie van de KB. 


Marie-Antoinette van Kuyk-Minis in de Expositie Topstukken in de KB, 1 mei 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten