Mejuffrouw Muis en hond Lucebertje aan de Costa del Sol: tekening van Marije Tolman |
Maia vertelde dat het eerbetoon aan Lucebert verrassend was, omdat haar vader een panische angst voor honden had. Dat is niet aan al zijn tekeningen te zien.
Lucebert, tekening van een hond voor een verhaal van F. Bordewijk, met zijn handtekening onder de staart (Haagse post, 20 december 1952) |
In een tekening uit 1952 plaatste Lucebert zijn handtekening in een hoekje onder de staart van een poedel. De illustratie verscheen bij een verhaal van F. Bordewijk in de Haagse Post van 20 december 1952. De opdracht om dit vlak voor Kerst gepubliceerde verhaal te illustreren zorgde voor Lucebert weliswaar voor enige inkomsten, maar hij was niet vrij genoeg om zijn abstracte stijl te gebruiken. Het moest lijken op wat mensen een leuke illustratie vonden in die tijd. Het is dan ook een burgerlijk hondje geworden.
Typerender voor Luceberts eigenlijke stijl was een latere opdracht, die in 1971 verscheen in een boekje dat feestelijk vierde dat een Amsterdamse diamantair enkele gerestaureerde panden in de binnenstad betrok. Dat boekje, samengesteld door Bert Schierbeek, heette Een berg van licht en bevatte tekeningen van Peter Vos, Theo Daamen en anderen, en ook drie tekeningen van Lucebert. Erg feestelijk zal de diamanthandelaar ze niet hebben gevonden, want het waren uitgesproken politieke statements tégen de diamanthandel met zijn kapitalistische uitwassen, machtsvertoon en onderdrukking van de mijnwerkers.
Lucebert, pentekening in Een berg van licht (1971) |
De hond op een van die tekeningen kijkt net zo dreigend als de bewaker. Zo zagen alle honden eruit die Lucebert op zijn wandelingen tegenkwam, althans, in zijn ogen.
Dat hondje 'Lucebertje' in 'Mejuffrouw Muis' lijkt wel verdacht veel op Luceberts poedel in de Haagse Post van 20 december 1952!
BeantwoordenVerwijderen