zondag 1 maart 2015

60. Letterform Archive

Nadat ik in Berkeley en Richmond aan de baai bij San Francisco het symposium en de 'book fair' CODEX 2015 bezocht en in drie dagen tijd 200 tafels met boekenmakers had bezocht - drukkers, kunstenaars, uitgevers, galeriehouders en zo voort - had ik kennelijk nog niet genoeg boeken gezien. 

In gezelschap van verzamelaar Jack Ginsberg, galeriehouder Susanne Padberg en de New Yorkse kunstenaar Robbin Silverberg kreeg ik een sneak preview van de tentoonstelling 'The Janus Press at Sixty' in het San Francisco Center for the Book. Daar was de kunstenaar Claire Van Vliet zelf om ons de opzet uit te leggen, terwijl Mary Austin, president van het Center, ons rondleidde door het gebouw waar cursussen drukken en illustreren worden gegeven. Voor de KB kreeg ik van Van Vliet de net van de drukker gekomen tentoonstellingscatalogus.


Daarna werden we gebracht naar een andere locatie in hetzelfde voormalige havendistrict, waar men sinds de vorige Codex (in 2013) driftig aan het bouwen is geslagen: hele ziekenhuizen en torens met kantoren en appartementen zijn er langs de baai in de hoek naar de Bay Bridge opgericht.

We belandden er in een appartement van het Letterform Archive, een voormalige particuliere collectie die een week eerder officieel was geopend als zelfstandig instituut dat zich toelegt op de vorm van de letter in handschrift en druk. De vele lege champagneflessen getuigden van een goed bezocht openingsfeestje.


Logo van Letterform Archive
Het Letterform Archive is op afspraak te bezoeken. Oprichter en nu curator is Rob Saunders - die behalve op de collectie overigens bijna nog trotser was op zijn nieuwe Tesla. Hij toonde ons een grote keuze uit de verzameling vooral internationale twintigste-eeuwse typografie in letterproeven en bijzondere uitgaven. Hij begon zijn collectie met boeken die in art-decostijl zijn vormgegeven door de Amerikaan W.A. Dwiggins. Niet alleen bezit hij alle boeken, maar ook vele originele ontwerpen, proeven en brieven, waarvan een deel al op zijn website is afgebeeld.


H.G. Wells, The Treasure in the Forest (1936), ontworpen door W.A. Dwiggins
Verrassend veel Nederlandse typografie trouwens, en niet alleen Jan van Krimpen! In zijn logo gebruikt hij zelfs een Nederlandse letter, uit een uitgave van H.N. Werkman. De letter 'H' is afkomstig van het omslag van een Blauwe Schuit-uitgave uit 1941: Charles Péguy's Prière pour nous autres charnels.


Charles Péguy's Prière pour nous autres charnels (1941) [Foto: Letterform Archive]
De letter 'M' heeft ook een Nederlandse bron: de Spieghel der schrijfkonst van Jan van der Velde uit 1605.

Het Letterform Archive is gevestigd op 1001 Mariposa Street, Unit 307, en heeft vanaf het dakterras  een overweldigend uitzicht op San Fransisco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten