S. Carmiggelt, Wereldmelkboeren (1952) |
Nu heeft de KB ook een exemplaar van deze schnabbel van de toch niet als melkdrinkebroer bekend staande Carmiggelt, die begin jaren vijftig zijn salaris voor cursiefjes in Het Parool aanvulde met honoraria voor optredens, inleidingen en ook dus een verhaal over de geschiedenis van de melk:
'Hoe lang melken de mensen al koeien?' roept U in historische vervoering uit.
Uit het hele verhaal is duidelijk dat Carmiggelt zelf aan melk geen boodschap had; de ironie ligt er duimendik op.
Overigens zou Carmiggelt juist in 1952 zijn versnipperde bestaan als toneelrecensent en medewerker van Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer opgeven om zich zoveel mogelijk te concentreren op de rubriek 'Kronkel'.
Illustraties door Cor Icke, in Wereldmelkboeren (1952) |
Illustratie door Cor Icke, in Wereldmelkboeren (1952) |
Carmiggelt:
U denkt misschien aan een soort wereldmelkboer die met een raket vol flessen het luchtruim klieft, maar het gaat een beetje anders.
Icke illustreert deze pagina met een torpedo-achtige vliegende tractor, met kraantjes, melkflessen en borden waarop 'melk, boter' en 'kaas' worden aangeboden.
S. Carmiggelt en Cor Icke in Nieuw Spoor (december 1947) |
Cor Icke, illustratie in Nieuw Spoor (december 1947) |
Foto's van de fabrieken in Vlaardingen, Leeuwarden en Rotterdam, in: Van veertig zegenrijke melkjaren, 1908-1948 (1948) |
Andere melkboeken
In 2011 organiseerde Stichting Henry Hudson 500 'Melkkleuren, een frisse blik op Nederland' en een van de manifestaties resulteerde in een boekje in keerdruk, met aan de ene kant het essay Boeteboeners van Tijs Goldschmidt en aan de andere kant een reeks gedichten van Mustafa Stitou: Koeiensuite.Boeteboeners en Koeiensuite (2011) |
Twee gedichten in Mustafa Stitou, Koeiensuite (2011) |
als gewone melk
uit de supermarkt
Niet alle melkboeken zijn positief. De bekendste anti-melkuitgave is Het witte gevaar van Erich Wichmann uit 1928.
Erich Wichmann, Het witte gevaar (1928) |
Erich Wichmann, Het witte gevaar (1928) |
Wij verrotten in den melkpoel. De witte vloed verzwelgt ons.
Net als Carmiggelt, was Wichmann overigens alcoholist.
De geschiedenis, de moraal, en het gezond verstand zou de melkhaters overigens gelijk geven! (Is het Carmiggeltverhaal overigens nog ergens herdrukt? Hij heeft geen Verzameld Werk zoals Bomans, dus er zullen heel wat gelegenheidsstukken en krantendito's liggen wachten in de kluizen van de KB.)
BeantwoordenVerwijderenHet verhaal is niet herdrukt bij mijn weten. Er is wel een bibliografie - in verschillende drukken al en in verschillende delen - van het werk van Carmiggelt gemaakt door Ruud Broens, ook van de krantenstukken. De bibliografie is ter inzage in de leeszaal van de KB. Zie onze catalogus.
BeantwoordenVerwijderen