donderdag 15 februari 2024

363. Een boek in New York

Van mijn voormalige collega Rens Top, expert van boekbanden, hoorde ik dat in een tentoonstelling in New York een exemplaar getoond wordt van mijn boek uit 2016 Artists & Others.

Hij veronderstelde dat ik dit al gehoord zou hebben via de New Yorkse tamtam, maar nee.

De tentoonstelling is in The Grolier Club, waar wij met de Collectie Koopman in 2016 neerstreken om meer dan tachtig boeken uit de KB-collectie te tonen in een tentoonstelling die meer dan een boekenshow een kunst-expositie was, op fantastische wijze gearrangeerd door mijn collega's van de afdeling Collectie-behoud. Het boek zelf ging in op meer dan 200 werken uit de collectie, allemaal gepubliceerd in de 21ste eeuw.

Aan het einde van dat jaar vroeg de Grolier Club of er speciaal gebonden exemplaren van Artists & Others konden worden gemaakt. De organisatie wilde twee exemplaren aankopen, een voor de eigen collectie en een om geveild te worden tijdens de bibliofielen-week in januari 2017. De revenuen zouden de Club zelf ten goed komen en gaven intussen aan verzamelaars de kans om een bijzondere boekband aan te kopen.

Deze opdracht werd op voordracht van Rens en mij gegund aan Cor Aerssens in Warffum.

Cor Aerssens, boekband voor Artists & Others (2016)


Moderne, commercieel gemaakte boeken in unieke boekbanden - ik ben er steeds een beetje huiverig voor, maar Aerssens kon er iets mee, doordat zijn ontwerp een combinatie werd van een cassette waarin het boek beschermd kan worden opgeslagen én een lees-instrument, dat wil zeggen: de band kan worden uitgevouwen en vormt dan een standaard waarop het boek rustig kan liggen om gelezen te worden. Hij noemt dat zelf een ‘standing book-constructie’. 

Dit object is nu te bewonderen in de expositie in de Grolier Club, New York, in de tentoonstelling Judging a Book by Its Cover.

De beschrijving in de tentoonstelling luidt:

Paul van Capelleveen
Artists & Others: The Imaginative French Book in the 21st Century
Nijmegen
Vantilt
2016
Cor Aerssens, who retired a year ago as a designer-bookbinder after a half-century of renowned craftsmanship, created this binding in North Holland in 2016. Covered in japan vellum, it opens into his “standing book” design, and the colored elements are papers reflecting the colors of the Dutch and French flags.
The Grolier Club Bookbindings Collection.

Zie ook de recensie hiervan door Elaine Velie op de website Hyperallergic (gepubliceerd op 8 februari 2024).

Hieronder nog wat meer foto's, uit de studio van Cor Aerssens zelf:




Cor Aerssens, boekband/standaard voor Artists & Others



3 opmerkingen:

  1. Dag Paul, Benieuwd om te zien hoe de boekband er ‘gesloten’ en hoe ‘in lessenaar-vorm’ eruit ziet. Zijn er foto’s beschikbaar? Hg Ton Martens

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, die zijn er, gemaakt door de maker zelf. Ik zal er een paar onder de blog plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen