zaterdag 9 februari 2019

232. Codex 2019 (5)

Een verslagje van de twee dagen na Codex (met allerlei groepsbezoekjes in en rond San Francisco) komt de komende dagen. Nu eerst nog wat foto's van boeken die ik zag en om de een of andere reden vastlegde - curieus, mogelijk interessant voor aanschaf, ter herinnering aan een trend of zoiets.

Een trend was het protestboek, meestal Amerikaans en dus gericht tegen de huidige Leider van het Land of Hij Die Niet Genoemd Zal Worden Omdat Hij Dat Zelf Al Vaak Genoeg Doet.


Ann Covell, The Record
Ann Covell bijvoorbeeld liet The Record zien, een protest tegen het afschaffen van maatregelen die tijdens Obama genomen waren op het gebied van gezondheidszorg, milieu en minderheden. Een voor een verdwenen de pagina's van de internetsites van de overheid, en steeds vaker resulteerde een zoektocht naar zo'n maatregel op de 'fout'-pagina: 'Niet gevonden'. 

Covell reproduceerde een aantal van die pagina's - bewaard door het Internet Archive - en maakte de verdwijning van die pagina's visueel door de structuur van haar boekwerk. Ze worden overrompeld door naar beneden vallende pagina's die de maatregelen bedekken onder een zwarte lappendeken.



Ann Covell, The Record
Een andere protestuitgave kwam van de Quite Contrary Press. De naam zegt het al. Het is de pers van Mary V. Marsh. Zij drukte een ouderwetse protestkrant.


Tabloid! (Quite Contrary Press) 
De krant is echter niet gestencild. Tabloid! is met de hand gezet en gedrukt op Arches-papier. De illustraties zijn geen krantenfoto's, maar linosneden. 

Tabloid! (Quite Contrary Press)
Een andere trend was het aanbrengen van teksten en afbeeldingen als watermerk. Dat mag ingewikkeld zijn, origineel is het al lang niet meer. Later meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten