vrijdag 3 april 2020

270. Chagall zoekt Krabbé

Jeroen Krabbé volgt in een aantal afleveringen van zijn televisieprogramma Krabbé zoekt Chagall de sporen van de schilder Marc Chagall (1897-1985) en die brachten hem naar Wit-Rusland en Parijs. Behalve schilderijen maakte Chagall ook boekillustraties, zoals te zien is op de KB-website - zie Suite provinciale:

In mei 1922 wilde Chagall zich definitief vestigen in Parijs. Maar voor hij de Franse hoofdstad bereikte, bezocht hij Berlijn, waar hij een half jaar bleef wonen en werken. Hier startte zijn loopbaan als graficus. Chagall had zojuist een boek geschreven over zijn jeugd: Ma vie. Een Duitse galeriehouder, Cassirer, was bereid het uit te geven, mits hij de tekst met 20 etsen verlevendigde. Tot het einde van zijn leven zou Chagall dankbaar zijn voor deze uitdaging: 'Met een lithografische steen of koperplaat is het net of ik een talisman in handen houdt. Ik denk dat ik er al mijn verdriet en vreugde in kwijt kan, alles wat ik in de loop der jaren heb meegemaakt'.

Visitekaartje van Gustave Coquiot (Collectie Van Gogh Museum, zie Het Geheugen)
Toen Chagall in Parijs arriveerde, ontmoette hij Gustave Coquiot (1865-1926) die al bekend was met Chagalls gravures en litho's van de maanden daarvoor; sterker nog, de kunstcriticus bezat een groot aantal schilderijen van hem die eerder door Chagall waren achtergelaten in Parijs en waren verdwenen. 

Coquiot kende vele kunstenaars en schreef verschillende kunstmonografieën, zoals een boek over Vincent van Gogh (1923). Hij was een vroege bewonderaar van de jongste generaties kunstenaars en schreef werken over het kubisme (in 1914) en de voorgangers van de kubisten, zoals Gauguin en Cézanne. 

In die tijd kwam Chagall in contact met de gerenommeerde uitgever en kunsthandelaar Ambroise Vollard, die hem een aantal belangrijke teksten liet illustreren.

Samen met Gustave Coquiot maakte Chagall één boek dat in 1927, een jaar na de dood van de auteur, verscheen bij uitgeverij André Delpeuch in Parijs. Het bevatte 92 illustraties naar pen- en penseeltekeningen van Chagall die het sprookje over de inwoners van een Frans dorpje in beeld brengen.

Al is de schilder Chagall vooral bekend door zijn expressieve kleuren en symbolistische voorstellingen, de tekeningen zijn in zwart-wit gedrukt en hebben een expressieve vlotte toets. Zowel mensen als dieren zijn schetsmatig afgebeeld, zoals de geit en de dandy op pagina 9 van het boek, waarbij de bos bloemen en het kapsel van de man sterk contrasteren met het eenvoudige "kapsel" van de geit. De schets is een satire op de ijdelheid en de lust.

Een van de 550 exemplaren maakt deel uit van de Collectie Koopman van de KB. Daarin zijn nog veel meer schilders vertegenwoordigd met hun boekillustraties of kunstenaarsboeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten