vrijdag 17 november 2023

357. Werkman in de biografie van Nijhoff

Achterin de biografie van Nijhoff, geschreven door Bart Slijper en niet lang geleden gepubliceerd (Elk woord ging ademhalen, Prometheus 2023), is een katern opgenomen met kleurenillustraties. Daarvan zijn er 11 pagina's met foto's die zijn overgenomen van de KB-website over De Blauwe Schuit. De kwaliteit van die afbeeldingen op onze site is dus zo goed dat je ze in een boek kunt laten afdrukken.

Afgebeeld zijn het omslag van Bij het graf van de Nederlandse onbekende soldaat gevallen in de Mei-dagen 1940 (1942), het vooromslag en alle tekstpagina's van Holland. In plaats van foto (1942), het vooromslag en de binnenzijde daarvan in Des Heilands Tuin (1943) en het omslag van De grot (1943). De afgebeelde exemplaren zijn (toevallig) die van het Huis van het boek.

H.N. Werkman, decoratie aan binnenzijde vooromslag
van M. Nijhoff, Des Heilands Tuin (1943)

Werkman en Nijhoff hadden geen contact, maar voelden wederzijds waardering voor elkaars werk. De contacten en correspondentie verliepen via Ate Zuithoff en August Henkels die de dichter in Utrecht bezocht. Nijhoff schreef over Werkman: 

Het is, als ik zijn werk zie, of de oorlog reeds voorbij is, zo overtuigend is de nieuwe stijl die zich hiermee aankondigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten