zondag 16 april 2017

144. Kunstenaarsboeken in Johannesburg (3)

Gisteren schreef ik dat een klein aantal sprekers op het Booknesses colloquium in Johannesburg (eind maart) bij verzamelaar Jack Ginsberg thuis de mogelijkheid kregen een kijkje te nemen in zijn bibliotheek.

We vroegen hem natuurlijk ook om Zuid-Afrikaanse kunstenaarsboeken en -objecten. De verzameling van Ginsberg is begonnen met kunst en boeken en allengs zijn die twee bij elkaar gekomen. Het hele huis hangt en staat vol kunst: schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, en dan zijn er ook al een heleboel geschonken aan musea. Ginsberg heeft zich al jong ontwikkeld tot een mecenas voor de kunstenaars in Zuid-Afrika en is oprichter van de Ampersand Foundation. Fellows krijgen de mogelijkheid een maand in een appartement in New York te wonen en, zonder er iets voor terug te hoeven doen, kennis te maken met alle mogelijkheden die de New Yorkse kunstwereld hen biedt: collecties, contacten, ateliers, verzamelaars, etcetera. 


Beeldje in de collectie
van Jack Ginsberg
Een van de Zuid-Afrikaanse boeken die Jack Ginsberg ons toonde - naast werken uit zijn bijna complete collectie William Kentridge en opvallende stukken van de conceptuele kunstenaar Willem Boshof - was gemaakt door Keith Dietrich. Het heet Fourteen Stations of the Cross en dateert uit 2007.

Het is een fotoboek in drie delen dat de geschiedenis van de missie vanaf 1736 als uitgangspunt heeft genomen. Met satellietbeelden en met extreme close-ups toont hij het landschap van Zuid-Afrika.

Keith Dietrich, Fourteen Stations of the Cross (2007)
Deel 1 bevat achtergrondverhalen over het onderwerp. Deel 2 bevat luchtfoto's en landschapsbeelden in combinatie met persoonsnamen en data die met de missieposten te maken hebben. Deel 3 zoomt extreem in op de aarde en speciaal op plaatsen waar water gevonden kan worden.

De luchtfoto's zijn genomen vanaf twaalf kilometer hoogte, door een satelliet. De foto's van de grond zijn rijk aan detail en moeten steeds links en rechts open gevouwen worden. Het lezen wordt zo ook een contemplatieve ervaring die veel tijd en zorgvuldigheid eist. 

De tekst van het Stabat Mater en de namen van de missieleden en van alle daar gedoopte mensen lopen als een rode draad door het boek. In de inleidingen wordt daarnaar verwezen als naar een 'rivier van bloed'.


Keith Dietrich, Fourteen Stations of the Cross (2007)
Meer informatie over dit boek is te vinden op een speciale website over Zuid-Afrikaanse kunstenaarsboeken die is opgezet door de Smithsonian Institution in Washington.

Keith Dietrich, Fourteen Stations of the Cross (2007)
Keith Dietrich, Fourteen Stations of the Cross (2007)
Ook de website van de kunstenaar zelf (waarvan de laatste foto hierboven is overgenomen) geeft informatie over deze uitgave en over de maker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten