donderdag 27 februari 2020

263. Stemmen uit de oorlog (2): propaganda en rouwannonces

Deze maanden is in de tentoonstellingsruimte van de KB een selectie boeken, pamfletten, kranten en archivalia rond oorlog en bevrijding tentoongesteld - hier laat ik af en toe iets zien. (Zie ons overzicht van webpagina's over de oorlog.)

"Stemmen uit de oorlog". Daaronder zijn bijvoorbeeld stemmen van de illegale pers en van de geallieerden.

In het midden van de oorlog slaagde de geallieerde luchtmacht er in om internationaal nieuws te verspreiden. Vliegtuigen vol bommen op weg naar Duitse steden strooiden vanaf mei 1943 De Vliegende Hollander uit boven Nederland. Deze anti-Duitse propaganda berichtte in juni 1944 over de invasie in NormandiĆ«, in oktober werd de opmars van het Russische leger gemeld en de strijd tegen de Japanners op de Philippijnen. Ook verschenen er nu vaker satirische publicaties. Kort voor de bevrijding van Utrecht bijvoorbeeld sierde een dodelijke tovenaar het omslag van zo’n boekje. In de bevrijdingsweken kwamen er namaak-rouwannonces over de dood van Hitler (“oud- schilder”).


Mosquito. Februari 1945 (1945)
Mosquito was een boekje van Het Stichtse Pepertje uit Utrecht, een groepering die enkele protestteksten uitgaf en liet illustreren door Andries Frederiks (1907-1999), die als pseudoniem Tijl gebruikte.


Quasi-overlijdensannonce over Hitler (1945)
In de annonce over Adolf Hitler wordt de spot gedreven met de 'beroepsmisdadiger', en om het af te maken: 'oud-schilder'.

Zie voor eerdere en latere afleveringen het overzicht op:
Stemmen uit de Oorlog (1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten