vrijdag 4 april 2014

4. Meer Hot Printing van Werkman online

Vanaf vandaag staan er op de KB-website nieuwe afbeeldingen van de prenten uit de reeks Hot Printing (ca. 1935-1936) van H.N. Werkman.


Prenten uit het Klingspor Museum


Toegevoegd aan de Census van de prenten - met een overzicht van alle bekende exemplaren van de prenten -  zijn afbeeldingen van de exemplaren in het Museum Klingspor in Offenbach, dankzij de bibliothecaresse Stephanie Ehret-Pohl.


H.N. Werkman, 'Mannetjes met hondjes' (Klingspor Museum Offenbach)

Dat is onder andere belangrijk, omdat nu voor het eerst te zien is welke kleinere en grote verschillen er tussen Werkmans in oplage gemaakte prenten van Hot Printing optreden. In het geval van de prent 'Mannetjes met hondjes' is dat zeer opvallend. Er is één exemplaar bekend met drie hondjes, er is één exemplaar bekend met twee bruine hondjes, er zijn twee exemplaren met één zwarte en één bruine hond, en nu is er dus ook één exemplaar afgebeeld van een prent met maar één hond.


Honden, hondjes of hondje?


De titels van de prenten zijn maar deels gebaseerd op Werkmans eigen lijstje van titels, maar deze titel staat er op, alleen is die niet echt goed leesbaar: staat er nu honden, hondje, of hondjes? Voor de Klingspor Museum-prent is het enkelvoud eigenlijk de enige juiste benaming, maar dat geldt dus voor geen van de andere exemplaren. Het zou mooi zijn als we nog meer exemplaren kunnen localiseren, hoewel ik niet verwacht dat er ook prenten zijn met vier hondjes, of zonder hond.


H.N. Werkman, fragment van titellijstje Hot Printing-bladen (Stedelijk Museum Amsterdam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten