vrijdag 11 februari 2022

313. Hinkelspel in kinderboek

Tijdens de eerste lockdown in 2020 leefden de kinderen in onze straat zich uit met opbeurende tekeningen. Tegenover onze voordeur verscheen een roze hart met daarin de tekst in krijt geschreven: 'Hou vol'. Dat hebben we dus maar gedaan. Je probeert je buren te vriend te houden.

'Hou vol' (kinderstraattekening april 2020)

De kinderen vermaakten zich ook met spelletjes waarvan wij de regels niet doorzagen en die, aan het soms luide volume te horen trouwens ook om de haverklap veranderden. Een op de klinkers getekend hinkelspel dat vanuit onze straat de hoek omging en de dwarsstraat helemaal uitliep stelde ons ook voor raadsels die ik maar zo heb gelaten, want zei Mulisch niet: 'Het beste is het raadsel te vergroten'?

'Boek lezen' (hinkelspel, mei 2020)

Er stonden eigenaardige opdrachten? doelen? wensen? bij geschreven, zoals 'Boek lezen'. Ik schreef er over in blog 280 Kinderspel en Robbert-Jan Henkes reageerde daarop. Hij kon het goed gebruiken voor een vervolg op zijn kinderboek De bende van Lieke. En zo belandde een Haagse kindertekst in een nieuw kinderboek. Onlangs is het verschenen: Nou ja zeg. Nieuwe avonturen van de bende van Lieke (Em. Querido's Uitgeverij).

Lieke zelf schrijft 'boek lezen', vriendin Liv tekent 'auto' (stond ook bij ons op straat, net als de som '2x3') en Henkes voegt er nog andere dingen aan toe, dingen die 'je dan moest nadoen': 'maanlanden' en 'lekke bal'. Maar dan gaan de kinderen opeens een ander spel spelen. Dit hoofdstuk heet 'misschieten'.

Aart Clerkx, omslag voor Robbert-Jan Henkes,
Nou ja zeg! Nieuwe avonturen van de bende van Lieke (2022)

De geestige tekenaar Aart Clerkx maakte ook voor dit deel tekeningen en een omslagillustratie. Op het vooromslag staat een 'meneer' met zijn i-phone foto's te maken van de teksten van het hinkelspel, 'boek lezen', als eerste. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten